Träna upp din stakningsteknik!
Staka dig fram som ett proffs i skidspåren
Oavsett om du siktar på att vara först till Mora eller bara vill bli bättre i spåret så gäller det att ha koll på hur man stakar. I den här artikeln tipsar vi om hur du kan träna upp din stakningsteknik!
Stakningsteknik – våra 3 bästa tips
Stakning är en av många skidtekniker som en skidåkare måste bemästra för att vara riktigt effektiv i spåret. Det handlar om att använda stavarna, kroppens muskler och kroppsrörelsen på det mest optimala sättet. Nedan listar vi våra bästa tips för att lyckas med stakningen
- De rätta stavarna – För att bli så effektiv som möjligt i spåret behöver du skaffa ett par stavar som är i rätt längd. Generellt brukar man utgå från kroppslängden och minska den med 30 cm, då får man fram en stavlängd som vanligtvis matchar behovet. Prova dig fram och prata med en expert om du känner dig osäker!
- Staka med magen – Stavtaget ska börja från magen, inte från armarna. Som nybörjare kanske armarna får stå för det mesta av jobbet i stakningen, men då blir man trött väldigt snabbt. Utnyttja istället de stora magmusklerna och följ med kraften i axlarna, armarna och ut i stavarna.
- Rörelsen – När du får till dynamiken i stakningsrörelsen kommer du att öka kroppens kraftöverföring. Detta innebär en högre hastighet och längre uthållighet. Armarna ska vara i 90 grader, tyngden ska ligga långt fram på foten och kroppen ska hållas stabil i en linje som lutar framåt, utan att bli sittande. Rörelsen ska kännas avslappnad och komma naturligt.
Att bygga muskler
Vi har tidigare tipsat om att du kan stakträna med gummiband för att få ett försprång i skidspåren. Men för att bli en effektiv och uthållig skidåkare krävs det att samtliga muskler i kroppen är i bra form. En bra skidåkare kan alltid utveckla och förbättra sin kondition, styrka och uthållighet. Med andra ord måste alla delar i kroppen vara starka för att stakningen ska bli så explosiv som möjligt.
Under ett staktag är det dock några muskler som aktiveras lite mer, nämligen mage, rygg och bröst samt överarmens baksida. Dessutom krävs det styrka i benen för att orka med flera kraftfulla staktag. Ett tips kan därför vara att bygga uthålliga muskler i just dessa områden.
För att lyckas med kraftfulla, explosiva och uthålliga staktag måste du dessutom lära kroppen att använda alla muskler tillsammans och synkroniserat. Ett bra tips för att träna upp sin stakningsteknik är att röra sig på ett sätt som liknar stakningen.
På gymmet kan du exempelvis välja att använda stakningsmaskinen för att komma åt den rätta muskulaturen. Fokusera då inte bara på att bygga muskler, utan tänk också på vilken teknik du använder. Om vädret bjuder in till utomhusträning är det ett bra tillfälle att ta med sig stavarna ut och ”torrträna” stakningen i exempelvis en backe för att få in de rätta rörelserna. Har du dessutom möjlighet att träna på ett par rullskidor under sommarhalvåret är det ett perfekt komplement som verkligen efterliknar skidåkningen!
Där har du det – våra tips för hur du tränar upp din stakåkning! Förhoppningsvis har du fått med dig några nyttiga tips som kan utveckla din stakningsteknik. Vi ser framemot att träffas i skidspåret i Stöten.
Lycka till med stakningen!