Längdåkning - tekniktips

Bättre på tekniken med dessa tips!

Bakom bra längdskidåkning ligger mycket teknik och övning. Saknar du tekniken så kommer detta att resultera i att du tvingas använda dina muskler mer än nödvändigt. Det finns även en större risk att du skadar dig. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tekniktips, vilka kommer väl till pass när du ska åka längdskidor.

Lär dig använda dina stavar rätt

Stavarna är ett viktigt och tacksamt hjälpmedel som du har stor nytta av om du kan hantera dessa på rätt sätt. För att förbättra din teknik kan du därför öva på stakningen.

Detta innebär att du enbart använder dig av stavarna för att ta dig fram. Sikta med stavarna långt fram, fall fram med överkroppen och skjut dig fram med stavarna. För att få ut full kapacitet är det också viktigt att ha rätt längd på stavarna. Läs därför den stora guiden om skidstavar.

Tänk på att stakning kräver en hel del muskelstyrka i armarna. Därför kan det vara en bra idé att träna upp armmusklerna. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Styrketräning för längdskidåkare”.

Lär dig använda skidorna rätt

För att kunna få över vikten på ena skidan och sedan på den andra krävs en rörlighet i höfterna och en styrka i benen. Ett tips här är att överdriva dina rörelser och ta ut rörelserna ordentligt. Detta kommer utmana din balans och du kommer känna dig tryggare och tryggare med rörelsemönstret.

När du sedan återgår till den normala rörelsen kommer det kännas lättare och smidigare. Här måste du samtidigt använda dig av stavarna för att få fart framåt. Det gäller också att vara så kompakt som möjligt för att maximera farten.

Undvik viftande och stora rörelser! Börjar du vifta kommer ditt balanssinne rubbas och risken finns att du ramlar.

Övning ger färdighet

Sist men inte minst gäller det att du övar! Det gäller att du sätter dessa tips i praktiken och känner på skidorna och underlaget. Det finns många olika skidstilar och det gäller att du hittar vad som passar dig och din kropp bäst.

Som tidigare nämnt är det viktigt att ha tekniken med sig när du ska åka längdskidor. När tekniken väl sitter kommer du kunna njuta mer av din skidåkning och inte trötta ut dig i onödan och slippa skador. Du kommer även kunna fokusera på att åka snabbare och utmana dig själv när tekniken kommer naturligt. 

Vill du ge dig ut i några fantastiska längdskidspår är du varmt välkommen till oss på Stöten i Sälen. Vi erbjuder hela 45 kilometer längdspår för såväl klassiskt som skate. Kika in våra erbjudanden och boka din resa redan idag – vi ses i spåren!