Så lär du dig carving!

Allt du behöver veta om carvingsvängar

Den perfekta svängen i backen, vilken drömupplevelse! Att svischa förbi en efter en på rena skär i snabba svängar. Det är aldrig för sent att utvecklas som skidåkare och därför vill vi ge dig verktygen till hur du lär dig carvingsvängar.

Vad är carving?

Carving beskriver de långa, snabba och skärande svängarna som världscupåkarna använder i storslalom. Carving är en speciell skidteknik där åkaren verkligen vill utnyttja skidorna och g-krafterna till det yttersta – utan att sladda.

Riktigt effektiva carvingsvängar innebär snabbare åk, bättre kontroll i pisten samtidigt som du liknar ett proffs när du susar ner för backen. Ett lyckat åk med snabba carvingsvängar kan dessutom vara en av de bästa känslorna i världen.  

 

Så lyckas du med carvingsvängen

Till att börja med kräver denna teknik att du sedan tidigare är van att stå på ett par skidor. Du ska kunna hålla balansen i en låg tyngdpunkt, vinkla skidornas kanter till max och samtidigt hålla din position när trycket är som störst i svängen. Därefter är det bara att träna, träna och träna!

Börja i rätt backe – Duktiga åkare överskattar aldrig sin egen förmånga. Anpassa därför åket efter en backe som du kan hantera. En medelsvår (röd) backe har så pass bra lutning att det är möjligt att komma upp i hastighet.

Backens förhållanden – Hård och sträv snö är optimala förhållanden när det kommer till carvingföre. Den hårda snön gör det lättare för dig att komma upp i tillräckligt hög hastighet så att du kan luta kroppen inåt utan att ramla omkull.

Position – Stå neutralt på skidorna med lätt böjda knän för bättre rörlighet i sidled, parallella axlar och armarna framåt med lätt böjda armbågar.

Första åket – Hitta känslan där du rullar från kant till kant. Knä och höft ska jobba tillsammans.

Ingången i svängen – Inför svängen lägger du ett tryck på ytterskidan genom att känna smalbenet mot pjäxkanten. Kroppen flyttas in mot centrum.

Svängfasen – I mitten av svängen, när krafterna är som störst, spänner du bålen för att stå emot g-krafterna. När skidkanten är i linje med fallinjen vinklas den som mest.

Utgång av svängen – Räta upp skidkanten och rulla över vikten på det ben som kommer att stå för nästa ytterskida. Detta gör du genom att sträcka ut det inre benet och hitta balansen samtidigt som du låter skidorna gå åt det andra hållet.

Att lära sig carving – ett sista tips

Använd rätt utrustning för ditt åk! Vilka skidpjäxor som passar din fot är helt individuellt. Att pjäxan sitter bra på foten är avgörande för att lyckas med en perfekt carvingsväng.

Vilken svängradie din skida har påverkar hela känslan för ditt åk. För att hitta den perfekta svängradien som du trivs bäst med kan du behöva testa flera olika modeller. Skidornas svängradie kan nämligen variera mellan 10 meter och upp mot 35 meter.

Om du vill få hjälp med att finslipa din teknik kan du boka in dig på vår populära skidskola. Ha så kul i backen och lycka till med träningen!