Stakträning med gummiband

Ladda upp inför en vinter i längdskidspåret

Skidsäsongen närmar sig med stormsteg och på Stöten i Sälen är vi självklart taggade till tänderna inför den kommande säsongen. Om du heller inte kan vänta på att snöra på dig skidutrustningen och dessutom önskar ett extra försprång i längdskidspåret, kan du börja komma i form redan nu. Låt oss berätta mer om hur du kan utföra stakträning med gummiband!

För den som inte hållit igång med träningen och istället njutit av en lång sommar med både semester och lata dagar i solstolen, kan det kännas tufft att ge sig ut i skidspåret igen. Som tur är finns det gott om övningar du kan genomföra hemma för att komma i form igen, varav stakträning med gummiband är en av dem:

Om du inte redan äger ett passande gummiband är det första steget att införskaffa detta. Vanliga namn på dessa är fitnessband, motståndsband, gymband, rehab band och träningsrep för att bara nämna några. Hitta det som passar bäst för dig.

När du väl har hittat ett band som passar för dig, är det dags att hitta någonstans att fästa bandet. För att kunna genomföra stakövningen gäller det nämligen att du fäster bandet på en relativt hög höjd. Ett bra tips är att fästa gummibandet på överkanten av en dörr. Med andra ord klämma fast det i dörren.

Greppa bandet och inta därefter samma position som när du stakar i skidspåret. Stå med fötterna relativt nära varandra och backa så pass att gummibandet sträcks och du känner ett visst motstånd. Sedan visualiserar du dig att du befinner dig på skidspåret, håller stavar i händerna och stakar. Precis som vanligt. 

Om du vill ta övningen till nästa nivå kan du prova att placera en handduk eller liknande under ena foten, vilken syftar till att ta bort friktionen. I samband med att du stakar kan du då enkelt och friktionsfritt föra foten bakåt och sedan framåt. Gör sedan samma sak på motsatt fot.

Där har du det – en enkel beskrivning på hur du kan genomföra stakträning med gummiband. Vi hoppas att vi ses i längdskidspåret hos oss på Stöten i Sälen, varmt välkommen!