Styrketräning för skidåkare som ska åka utför

Ladda upp inför långa dagar i skidbacken

För att få ut det mesta av din skidåkning så räcker det inte med att kunna bemästra själva tekniken bakom skidåkningen utan det kräver mycket muskelstyrka och koordination. Det finns många olika sätt som du kan styrketräna på inför din åkning. Här kommer några tips som du kan ta med dig inför din skidsemester!

Benstyrkan är central vid skidåkning

Om du ska kunna ta ut svängarna ordentligt och samtidigt kunna hålla balansen krävs det att du jobbar upp benmusklerna. Detta för att orka stå statiskt i de positioner som krävs och samtidigt kunna hantera tekniken. Även höfter och fotleder är centrala muskelgrupper vid utfärdsåkning. 

Det finns många bra och enkla övningar som tränar upp ben, höfter och fotleder som du kan göra hemma i ditt vardagsrum eller utomhus. För att lära dig sådana övningar, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”7 sätt att träna ben hemma”. 

Glöm inte bort armarna och axlarna

Även fast fokus, kanske mer naturligt, hamnar på benmuskulaturen så får du inte glömma att bygga upp muskelmassan i armarna och axlarna. När du ska ut i backen måste hela din kropp vara med dig, inte bara benen. Armarna kan du enkelt träna upp med ett par hantlar men också gå på promenader och löpträna.

Kondition och uthållighet

För att orka med en dag ute i backen så krävs inte bara muskler utan även att du har jobbat upp en kondition som leder till att du först och främst orkar men även att du är uthållig och kan jobba mot mjölksyra som lätt kan förekomma. Detta kan du enkelt göra genom att ta dig ut i skogen på en promenad eller ge dig ut på en springtur.

Genom att utföra motionen utomhus förbereder du kroppen för den friska luften som backen har att erbjuda. När du har byggt upp din kondition kommer du inte bara orka mer utan du kommer kunna utnyttja hela dagen i skidbacken och njuta till fullo. 

Där har du det – några bra styrketräningstips för skidåkare som ska åka utför. Vi hoppas att du använder dessa och är väl förberedd inför långa dagar i backen hos oss på Stöten i Sälen! 

Kolla in våra erbjudanden för att hitta paketerbjudanden med boende, skidåkning och aktiviteter, och boka din resa redan idag - vi ses i backen.