Längd på snowboard för barn - en storleksguide

Så väljer du rätt längd på barnens snowboard!

Vi har tidigare delat med oss av tips och råd som kommer väl till pass när du ska lära ditt barn att åka snowboard. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta mer om hur du går tillväga för att välja en passande längd på barnens snowboard.

Faktorer som avgör snowboardens längd

När du ska köpa (eller hyra) en snowboard åt ditt barn finns det huvudsakligen två faktorer som avgör vilken längd du ska välja på brädan – barnets längd och vikt.

 

Längden

Om du väljer en snowboard som är väldigt lång i förhållande till barnets längd kommer den att kännas stor och klumpig, parallellt som den blir svårare att hantera. Något som inte enbart förlänger inlärningskurvan utan också riskerar att minska deras lust att åka! 

På samma sätt är det inte heller bra att välja en snowboard som är för kort i förhållande till barnets längd. Då kan det istället leda till att tårna eller hälarna tar i backen när de försöker svänga, samtidigt som det blir svårare att hålla balansen.

 

Vikten

En annan aspekt som kan vara nödvändig att ta hänsyn till är barnets vikt i förhållande till sin längd. I vissa fall kan det nämligen vara så att de har hunnit växa mycket på längden men fortfarande väger lite eller vice versa. 

Om barnet är längre och väger mindre än genomsnittet är oftast en kortare snowboard att föredra. För barn som är kortare men väger lite mer är istället en längre bräda att föredra.

 

Längdguide för barnsnowboards

Generellt sett brukar man säga att snowboarden ska sluta någonstans mellan barnets bröst och ögon. Som tidigare nämnts kan det även vara nödvändigt att ta hänsyn till barnets vikt i förhållande till dess längd. 

Med det sagt så har vi sammanställt en längdguide som fungerar som hjälper dig att välja en passande längd på snowboarden: 

Barnets längd (cm)

Snowboardens längd (cm)

94

70-80

102

80-90

109

85-95

114

90-100

119

95-105

127

100-110

135

105-120

140

110-125

145

115-130

149

125-135

156

130-145

164

140-150

 

Sammanfattningsvis

För att underlätta inlärningen och göra snowboardåkningen så rolig som möjligt för ditt barn, gäller det att välja en bräda med precis rätt längd. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Genom att ta hänsyn till barnets längd och vikt samt ta hjälp av ovanstående tabell, blir förhoppningsvis processen enklare! 

Visste du om att du i Kaisers Skidbod har möjlighet att hyra snowboard- och skidutrustning för hela familjen? Kika in våra erbjudanden eller boka er resa för att få en fantastisk upplevelse hos oss på Stöten i Sälen – vi ses i backen!