Längdskidor för nybörjare

Tips till dig som är ny på skidorna

Att åka längdskidor är härligt för både kropp och själ. Känner du dig osäker på om du har det som krävs för att ge dig ut i spåret? Så länge du har viljan så kommer du snabbt att lära dig tekniken bakom det. Med det sagt så tänkte vi i denna artikel dela med oss av våra bästa tips till dig som vill lära sig åka längdskidor!

Tips för dig som är nybörjare på längdskidor

Som tidigare nämnts går det oftast snabbt att lära sig åka längdskidor, så länge man har en stark vilja. För att göra din första tid i spåret så bra som möjligt, tänkte vi dela med oss av våra bästa nybörjartips:

Träna upp en bra grundfysik

Ett bra tips är att träna upp en bra grundfysik innan du ger dig ut i spåret. Längdskidåkning kan nämligen vara fysiskt påfrestande för den ovane, då man använder väldigt många muskelgrupper.

Såväl armarna som benen och magen används, för att bara nämna några av muskelgrupperna. Utöver detta krävs också en bra kondition. Inte minst om du planerar att åka längre sträckor. 

För att lära dig mer om hur du kan träna upp en bra grundfysik, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar: 

Utrustning

Som nybörjare behöver du inte ha den mest påkostade utrustningen. Det är dock viktigt att du har skidor som passar din kropp. Spannet på skidan måste även passa och du måste ha pjäxor som sitter bra på foten.

Något som, även det, är viktigt är att du har rätt längd på dina stavar. Har du för korta eller för långa stavar kommer du göra mycket av arbetet i onödan och stavarna kommer inte fylla sin ultimata funktion.   

Att klä sig rätt är viktigt. Du vill inte uppleva att du fryser men samtidigt inte att du svettas. En tumregel du kan förhålla dig till är att klä sig lite mindre än vad du tror att du behöver. Längdskidåkning kommer göra dig varm i kläderna! 

Sist men inte minst – använd rätt valla. Om du använder dig av fel valla kommer dina skidor inte ta lika bra fäste i snön vilket resulterar i en icke-behaglig åkning. Kan du inte valla skidorna själv, är du varmt välkommen till vår skidverkstad

Ge dig ut i spåret

När såväl grundfysiken som utrustningen är på plats, är det dags att ge sig ut i spåret. Något som till en början kan kännas lite skrämmande. Åtminstone för en del. 

Ett bra tips är därför att ta det lugnt inledningsvis. Satsa på kortare pass där målet är att göra dig bekväm med utrustningen. Bekanta dig med hur det är att stå på längdskidorna och hur det är att staka. 

Allt eftersom du utvecklar din teknik och blir mer bekväm med att åka längdskidor, går det utmärkt att åka längre sträckor. Det kan också vara en bra idé att finslipa tekniken.

Fler tips på hur du bättrar på tekniken hittar du i våra tidigare artiklar: 

Längdskidåkning hos Stöten

Om du drömmer om härliga längdskidturer i vacker miljö, är du varmt välkommen till oss på Stöten i Sälen. Vi erbjuder hela 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate! 

Läs mer om vår längdskidåkning, och kika in våra erbjudanden redan idag – vi ses i spåren!