Konditionsträning - övningar för bättre form

Bättra på formen med dessa övningar!

När du ska ge dig ut i backen behöver du inte enbart kunna hantera själva tekniken utan det är väldigt viktigt att du har med dig konditionen. Att utöva skidor sätter konditionen på prov och om du vill maximera en dag ute i backen, och orka med, så blir det lättare med en god kondition. Vi tänkte därför dela med oss av tips på hur du kan öva upp din kondition – både för nybörjare men även för dig som redan tränar din kondition.

Ta en snabb promenad

För dig som inte har träning i din vardag så kan det vara en god idé att börja på ett mjukt sätt. Om du går ut för hårt finns risken att du inte kommer fortsätta. Konditionsträning är något som du bygger upp och då krävs det att det sätts i rutin och att du håller kvar vid den!

Ge dig ut på en snabbare promenad så att pulsen går upp och du känner ett flås. Detta kommer bygga upp en grundkondition som du senare kan utveckla.

Ta en löprunda i skogen

Att ge sig ut i skogen på en löprunda är både bra för psyket och även rent fysiskt såklart. Börja med en kortare sträcka och håll ett lugnt tempo. Efter ett tag kan sträcka och tempo öka – men känn ingen press. Att löpträna utomhus kommer förbereda dig för miljön du möter i backen. 

Kombinera styrketräning med konditionsträning

När du styrketränare kan du välja att addera övningar som inkluderar din kondition. Ett tips är att välja ut fyra övningar där två fokuserar på musklerna och två fokuserar på kondition och sedan varva dessa.

Detta kommer få upp din puls och samtidigt utmana din kondition. Det kan även vara ett roligt sätt att få med dig hela kroppen i din träning.

Vill du få tips på styrketräningsövningar, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar "Styrketräning för skidåkare som ska åka utför" eller "Styrketräning för längdskidåkare".

Utöva någon annan sport

Att utöva någon annan sport än skidor är bra för din kondition. Det kan vara allt från tennis till fotboll till dans. Allt som får din kropp att röra på sig kommer ge positiva resultat på din kondition och din hälsa generellt.

Det finns, som tidigare nämnt, många olika sätt att träna sin kondition. Prova dig fram vad som passar just dig bäst och vad som ger mest effekt för dig. Det viktiga är att du uppskattar det och kan sätta det i rutin.

När du nu har en bra kondition, hoppas vi att du är redo att ge dig ut i skidbacken hos oss på Stöten i Sälen. Kolla in våra erbjudanden för att hitta paketerbjudanden med boende, skidåkning och aktiviteter, och boka din resa redan idag - vi ses i backen!