Rätt längd på slalomskidor - den kompletta guiden

Så hittar du den perfekta skidan för din skidåkning!

Behöver du se över din slalomutrustning inför kommande säsong? Kanske är du en nybörjare som behöver lite hjälp att komma igång, eller så letar du efter ett par skidor som ger ett bra glid på våra rails. Oavsett vad så vill vi berätta om allt från hur du hittar rätt längd på slalomskidorna, till vilka skidor som matchar dina behov.

Hur långa ska slalomskidorna vara?

Svaret på den frågan beror lite på ditt eget tycke och smak. Förr i tiden var det modernt att ha så långa skidor som bara fanns att få tag på. Idag tänker man lite mer funktionellt. Att hitta rätt längd på skidan kan nämligen vara skillnaden mellan ett lyckat åk och ett totalt fiasko.

Det finns såklart flera olika faktorer som man ska ta i beaktning. Framförallt din egen kroppsbyggnad, men även hur stor svängradie och vilken sorts åkning du vill ägna dig åt. Man brukar generellt säga att en kort och mjuk skida är enklare att svänga med vilket gör det lättare att åka långsamt. En längre och lite hårdare upplevs däremot som mer stabil och är ofta ett bättre alternativ för dig som vill åka lite snabbare.

Nybörjare - En tumregel för nybörjare brukar vara att välja en skida som går från golvet till någonstans mellan bröstkorgen och hakan. Eftersom kortare skidor är lättare att svänga med går de inte lika fort.

Erfaren - Skidåkare som är vana att stå i backen kan välja en skida som går från golvet upp till nästippen. En lite längre skida innebär större svängar, vilket gör att åken kommer gå lite snabbare.

Barn - Tänk på att barn växer väldigt snabbt. Till nästa år har de med stor sannolikhet redan växt ur både pjäxor och skidor. Därför rekommenderar vi att du hyr all utrustning tills de stannat av i växten. Det är en mer hållbar lösning, både för plånboken och miljön!

 

Rätt skidlängd för din skidåkning

Vi utgår från de generella tipsen ovan. De kommer att fungera för den vanliga slalomåkaren. Men om du tycker om att åka riktigt fort, trixa i parken eller åka offpist, finns det ett ytterligare ett par parametrar som du kan ta till dig.

Carvingskidor - En vanlig slalomskida. För dig som gillar att åka i fasta, pistade backar kan vi rekommendera ett par carvingskidor. Skidans smala midja och starka timglasformning gör att du lätt faller igenom pudersnön. Din längd - ca 15 cm.

Offpist - Om du njuter av att utforska åkningen utanför pisten är en lite längre och bredare skida att föredra. Exempelvis big-mountain eller powder-skida som är någorlunda mjuk så att spetsen inte dyker ner i snödjupet. Din längd upp till + 20 cm.

Allroundskidor - Eller all-mountain som de egentligen kallas, passar utmärkt både på och utanför pisten. Påminner om carvingskidor men är något bredare och stabilare. Din längd - ca 10 cm.

Freestyle - Att hoppa i backar, åka på rails och trixa i parken är kanske den bästa känslan som finns? Om du håller med ska du självklart välja ett par freestyle-skidor! Twintips är identiskt böjda uppåt i båda ändarna så att du kan åka och landa även baklänges. Din längd upp till - 20 cm.

Avslutningsvis

Det finns ingen generell mall för vad som är exakt rätt skida för dig. Din erfarenhet, känsla, kroppsbyggnad och vilka åk du föredrar är det som avgör. Med hjälp av våra kompletta tips hoppas vi att du lyckas hitta en skida som kommer att passa dig och dina åk. Vi ses i backen!