Slalom för nybörjare - så blir du ett proffs på nolltid!

Slalomguiden för vuxna!

Allt fler vuxna vill testa slalom, men första gången kan kännas lite knepig. Vi vill däremot göra vad vi kan för att ge alla nybörjare den bästa möjliga slalomupplevelsen. Den här heltäckande guiden är därför perfekt för dig som vill veta mer om slalom för nybörjare!

Att testa slalom som vuxen

Det är inte konstigt att antalet förstagångsåkare bland slalomåkarna växer. Slalom är nämligen en fantastiskt rolig utomhusaktivitet som är lika mycket träning som det är upplevelse. Förutom det är det även ett perfekt tillfälle att resa med familjen och träffa nya människor.

Kanske är det så att du tycker att slalom ser svårt ut? Ja, faktum är att slalom kan vara lite knepigt innan man hittat rytmen i sin egen åkstil. Men när du har läst igenom den här artikeln kommer du veta allt du behöver veta om slalom för nybörjare!

Se till att du har rätt utrustning

A och O för en lyckad första slalomupplevelse är helt klart att du ser till att ha rätt utrustning. Att du har en utrustning som passar dig, dina kunskaper, och även underlaget är viktigt för alla, inte bara när det kommer till slalom för nybörjare. Just därför vill vi även rekommendera att du ber om professionell hjälp för att hitta den utrustning som är bäst lämpad för just dig. Det kan du exempelvis göra hos oss i vår skiduthyrning. 

Ett proffs kan exempelvis se till så att pjäxan sitter perfekt på din fot och att du har en skida som lämpar sig för såväl underlaget som för dina rörelser. Om du däremot inte åker med lämplig utrustning så kommer du heller inte kunna röra dig på ett funktionellt sätt, vilket kommer försvåra dina åk.

den här artikeln kan du läsa mer om hur du hittar den perfekta slalomskidan. 

Så åker man i liften

Att åka lift är självklart ett måste för att över huvud taget ta sig upp i backarna - om man nu inte vill plumsa i snön hela vägen upp. Trots detta kan nybörjare uppleva liften som ett orosmoment i sig. Om man däremot vet vilken lift man ska ta och vilken som leder till rätt backe så brukar man bli lite lugnare. Ett tips kan vara att prata med liftvärden om man känner sig osäker. De hjälper gärna till vid påstigning och kan guida dig för att komma till rätt backe.

Det finns många olika typer av liftar, men de absolut vanligaste är: 

  • Knapplift - Den absolut vanligaste stå-liften. Anordningen består av en pinne som längst ner har en knappliknande anordning. Antingen håller man i sig i stången eller gränslar man pinnen, fortfarande med skidorna i backen, och låter knappliften dra upp en.
  • Ankarlift - Till skillnad från knappliften som är rund så är denna liftanordning istället formad som ett T. Däremot så är åkstilen ungefär densamma även på denna stå-lift, man låter nämligen ankaret dra upp en genom att ha den mot ändan. I en ankarliften kan man dessutom åka två stycken. 
  • Sittlift - Precis som namnet antyder så sitter man istället ner i den här liften. De kan rymma allt från 2 till 8 personer bredvid varandra.
  • Gondol - Detta är en typ av lift som du kan kliva in i och därmed skyddas från både väder och vind. I vissa gondoler står man och i andra sitter man ner. De kan rymma allt från 2 upp till 16 personer.

Då var det dags - så lär du dig slalom i 6 steg

När du äntligen har tagit dig upp för backen är det slutligen dags att ta sig ner. För dig som känner viss tvekan kan det vara bra att veta att du alltid kommer ta dig ner - på ett eller annat sätt. Det behöver alltså inte nödvändigtvis ske på slalomskidorna.

För att lyckas med första åket är det självklart viktigt att du väljer en enkel backe som inte är för brant. Det du sedan behöver tänka på när du väl ska åka ner är dessa 6 steg:

1.Stå ganska bredbent

2. Böj på knäna och hitta balansen

3. Åk rakt ner i början, börja inte svänga än

Därefter gäller det att lära sig kontrollera farten och hur man svänger. Vilket man kan lära sig genom plogsvängen. Den gör du så här:

4. När farten ökar trycker du ut hälarna så att skidspetsarna bildar en plog. Ju större plog desto mer bromsar du.

5. Luta dig lätt framåt.

När du enkelt kan bromsa och göra en plog är det dags för svängar: 

6. Utgå från plogen och för över kroppstyngden till den ena skidan för att svänga. Lutar du åt höger så svänger du till vänster. 

När du lyckas bemästra tyngdförflyttningen handlar det bara om att lyckas väva ihop flera svängar efter varandra, hitta sin rytm och susa ner för backen. Med andra ord är du nu snart ett proffs!

Avslutningsvis

Vårat absolut sista avslutande tips när det kommer till slalom för nybörjare är såklart att boka in en instruktör. Våra skidlärare är proffs och kan snabbt se till så att du också blir det.

 Därefter är det bara att våga sig ut i backen och njuta av upplevelsen. Och du, kom ihåg att alla är vi nybörjare i början. Vi ses!