Alpin skidteknik - förbättre carvingsvängen

5 steg till den perfekta slalomsvängen

Äntligen är skidsäsongen på intågande och snart fylls våra backar med förväntansfulla åkare. Vi tänkte därför dela med oss av hjälpsamma tips på hur du kan förbättra carvingsvängen och dominera pisten i vinter!

Snygga carvingsvängar i fem steg

Vem vill inte susa fram i en nypistad nedfart och lyckas göra den perfekta slalomsvängen? Du vet en sådan där lång, skärande sväng i högt tempo som du sett proffsen göra på teven. En riktig carvingsväng med högsta fart och kontroll! 

Här är fem steg som guidar dig till den mästerliga carvingsvängen:

Steg 1: Välj rätt backe

Att välja en backe där du känner dig bekväm är av högsta vikt när du ska lära dig göra en riktig carvingsväng. Ett tips är att välja en nedfart där du kan kontrollera farten både uppåt och nedåt. 

Steg 2: Hitta känslan 

Grunden i en effektiv carvingsväng är ett rejält kantgrepp. Något som till en början kan kännas obekvämt för den ovane. Ett bra tips är därför att försöka hitta känslan genom att rulla från kant till kant på stället. Vänj dig med hur det känns och hur du ska utföra rörelsen i hög fart.

Steg 3: Prova med fart

När du väl har hittat känslan och vant dig med hur det känns att sätta kanten i backen, är det dags att prova det hela med fart. Börja med lite mindre fart, lite rakare svängar och lite mindre kant.

Kantställ skidorna nerifrån och försök att spänna fötterna i sidled. Luta överkroppen in mot backen. Åt motsatt sida från skidorna. 

Steg 4: Öka farten 

Ju fler svängar du utför desto mer bekväm blir du med rörelsen. Du kommer sakta men säkert uppleva att du får större kontroll över såväl svängen som hastigheten. I takt med att du blir mer bekväm kan du även öka farten.

Steg 5: Finslipa tekniken

När du väl har tillräckligt med fart och kontroll är det dags att finslipa tekniken. Utnyttja din kroppstyngd och ”kasta” dig in i svängen för att generera maximal kraft och maximalt kantgrepp. Tänk också på att böja knäna för att få ökad rörlighet i sidled.

Där har du det – fem steg till den perfekta carvingsvängen. Vill du få hjälp att finslipa svängen under din vistelse hos oss på Stöten i Sälen? Inga problem – boka in dig på vår populära skidskola. Vi ses i backen!