Lära barn åka skidor - övningar

Vägen till roligare & snabbare inlärning

Att se sitt barn i skidbacken för första gången framkallar en minst sagt härlig känsla. Innan de behärskar åkningen krävs det dock en hel del träning och tålamod. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av en handfull hjälpsamma övningar som kan vara bra att använda när du vill lära ditt barn att åka skidor!

Att tänka på vid introduktionen

Vi har i en tidigare artikel rett ut frågan ”Hur åker man slalom?”. För att summera innehållet från denna artikel så kan de flesta barn börja åka skidor vid tre års ålder. Tänk dock på att detta är högst individuellt och att en del barn kan behöva mer tid innan de vågar sig ut i backen.

Vid det första åket är det även viktigt att man låter det hela ta god tid. Låt ditt barn bekanta sig med utrustningen. Hur det känns att ha på sig pjäxorna och hur det känns att stå på skidorna. Därefter bör största fokus läggas på att göra det hela till en rolig upplevelse, samt börja med det grundläggande – att lära dem balansera, åka rakt fram, bromsa in och göra svängar.

Övningar för att lära barn åka skidor

När det kommer till metoder för att lära barn åka skidor, är tankarna delade. De metoder och övningar som vissa anser fungera kan andra ha helt andra åsikter om. I slutändan handlar det därför om att hitta en metodik som passar bäst för just dig och ditt barn. Nedan tipsar vi om ett par övningar:

1. Börja med balansen – Först och främst gäller det att träna upp balanssinnet. Att lära sitt barn stå på skidorna och vara bekväm med känslan. Vid det första ”åket” kan det vara bra att starta på helt plan mark. Låt barnet stå själv och använd sedan en stav eller liknande för att dra dem sakta men säkert framåt. 

När de väl har blivit bekväm med att bli dragen på plan mark och även börjat hitta balansen, är nästa steg att övergå till en väldigt lätt sluttning. Vid detta skede bör barnet lära sig glida rakt fram på egen hand. Antingen bredvid dig eller mot dig. En del föredrar även att åka baklänges med sitt barn framför sig.

2. Öva på inbromsningar – När de väl har börjat behärska balansen och att åka rakt fram, är nästa steg att öva på inbromsningar. I detta tillfälle handlar mycket om pedagogiken – hur du lär ut. Att bara prata teori brukar inte vara hjälpsamt.

Visa istället hur de kan ploga för att anpassa farten och göra inbromsningar. Att referera till plogen som en glasstrut eller pizzaslice brukar vara både roligt hjälpsamt. Kom ihåg att mycket handlar om att använda rolig pedagogik som fastnar hos barnen.

Exempel på bra pedagogik som fastnar hos barnen: En stor glasstrut gör att det går långsammare. Vill du stanna helt gör du glasstruten ännu större. För att åka fortare gör du glasstruten mindre. 

3. Sist men inte minst, öva på svängar – Efter att barnet behärskar både balansen och glasstrutarna är det oftast enkelt att lära sig svänga. Be dem att ”styra skidorna” samtidigt som du demonstrerar hur det går till. Oftast behöver man inte säga eller göra mycket mer än så. En del föredrar dock att åka baklänges med barnet framför sig och därefter hjälpa till att skjuta ihop skidspetsarna.

Låt barnen gå i skidskola

Något som också brukar vara fördelaktigt för barnens lärande och inställning till skidåkningen, är att låta dem gå i skidskola. Dels för att dem får hjälp av en rutinerad lärare men också för att de får umgås och lära sig av andra barn. Något som har visat sig leda till snabbare inlärning.

När du väljer att göra ett besök hos oss på Stöten i Sälen kan du självklart låta barnen gå i vår populära skidskola

Vi hoppas att du nu har gott om tips som hjälper ditt barn att lära sig åka skidor. Om ni vill få en fantastisk första skidupplevelse tillsammans, kan ni med fördel besöka oss på Stöten i Sälen. Hos oss hittar ni hela 48 backar som passar skidåkare i alla åldrar!