Träningstips inför vasaloppet
Ladda upp inför Vasaloppet på bästa sätt
Det är nu drygt två månader kvar tills mars, vilket innebär att det snart är dags för det årliga Vasaloppet. Vi närmar oss nu en tid då många blir mer engagerade i sina förberedelser men också en period då en del börjar ifrågasätta sin egen förmåga. Kommer jag att klara av de nio milen jag har framför mig? För att ingjuta lite extra förtroende tänkte vi därför dela med oss några träningstips inför Vasaloppet!
Utgå ifrån dina egna förutsättningar
Som du säkerligen är medveten är Vasaloppet en del av den svenska klassikern. Det är därför ett lopp som väldigt många har deltagit i. Sedan starten 1922 har nämligen mer än en miljon deltagare passerat målporten i Mora. Något som innebär att det finns en mängd olika träningsprogram, filosofier, teorier, erfarenheter och kunskaper om hur man ska träna inför detta lopp.
Innan du kastar dig in i ett färdigt träningsprogram bör du dock komma ihåg att alla har olika förutsättningar. För att orka träna på det sättet som behövs – både psykisk och fysiskt – är det därför viktigt att man utgår ifrån sina egna förutsättningar. Att man har ett tydligt syfte, del- och slutmål.
Vet du exempelvis med dig att din träningsbakgrund är väldigt inkonsekvent är det ingen bra idé att gå från noll till hundra på en gång. Starta inte med ett tvåtimmarspass i skidspåret. Börja istället lugnt och öka tempo och belastning succesivt. Allt eftersom du blir starkare.
Träningstips innan den första snön
För att slippa stressa och ”träna dig i form” gäller det att börja med träningen i god tid. Helst innan den första snön har kommit, under sommar och/eller höst. Inom loppet av denna period bör största fokus ligga på att bygga upp en stabil grund att stå på.
Ett bra tips är att lägga stor vikt vid konditions- och styrketräning. Vilka träningsmetoder du använder är högst personligt. Gör någonting som du tycker är roligt. Oavsett om det handlar om rena benpass, spinning, cykling, löpning eller traditionell styrketräning på gymmet.
Något som du dock bör tänka på är att skidåkningen kräver arbete från hela kroppen. Se därför till att även träna bål, överkropp, axlar, biceps och triceps.
Träningstips efter det första snöfallet
När snön väl har fallit och jul och nyår har passerat, är det dags att ge sig ut i skidspåret. Vid denna tidpunkt är det dags att lägga majoriteten av den andra träningen åt sidan. Försök åka så mycket skidor som möjligt. Helst tre till fyra dagar i veckan. Vill du däremot åka till gymmet någon dag bör du fokusera på att göra helkroppsövningar istället för att fokusera på specifika muskelgrupper.
Under veckodagarna, då tiden oftast är begränsad, kan det vara fördelaktigt att göra kortare men mer intensiva pass. Spendera någonstans mellan 40–60 minuter i skidspåret. Planera sedan in längre och lugnare pass under helgerna då du åker ett par timmar. Innan du ställer dig på Vasaloppets startlinje bör du även ha gjort minst ett pass på fyra till fem timmar.
När väl kör dina längre pass bör du även ta med dig dryck andra tilltugg som du troligtvis kommer att få i dig under själva loppet. På så sätt har du bättre förståelse för hur din kropp reagerar under dessa förhållanden, samtidigt som du kommer att känna dig mer bekväm under det riktiga loppet.
Sist men inte minst kan det även vara en bra idé att slipa på din teknikträning. Med andra ord hur du kan åka så snabbt som möjligt men förbruka så lite energi som möjligt. Ett bra tips är att köra kortare distanser utan stavar. På så sätt tvingar du dig själv att förbättra din skate-teknik. Något som du kommer att ha stor nytta av under Vasaloppet!
Vi hoppas att du nu har lite extra motivation och tips på hur du ska träna inför Vasaloppet. Tänk dock på att utgå ifrån dina egna förutsättningar och göra de övningar som fungerar bäst för dig. Letar du efter boende under Vasaloppet, kan du med fördel kolla in vårt stora utbud!