Lära barn åka snowboard - så gör du

Introducera ditt barn till snowboardåkning!

Vi har tidigare berättat hur du introducerar ditt barn till slalom samt delat med oss av lämpliga övningar när du ska lära ditt barn att åka skidor. Det är däremot inte alla som vill prova på slalom. En del vill hellre lära sig att åka snowboard. Därför tänkte vi i denna artikel dela med oss av hjälpsamma tips och råd när du ska lära ditt barn att åka snowboard – oavsett om du själv åker skidor, snowboard eller inget vardera!

Så lär du ditt barn att åka snowboard

Det allra viktigaste att tänka på när du ska lära ditt barn att åka snowboard är att det ska vara roligt. Att sätta för stor press på barn resulterar oftast i att de tappar motivationen till att fortsätta. 

Med det ur vägen så kommer här våra bästa tips och råd för att introducera ditt barn till snowboardåkning: 

 

1. Gör dem bekväm med utrustningen

Det första du bör göra är att introducera ditt barn till utrustningen. Visa vad det är för utrustning som man ska ha på sig och låt dem även testa hur det är att ha på sig bootsen, jackan, hjälmen och all annan utrustning. 

 

2. Börja med balansen

Balansen är bland det mest grundläggande inom såväl snowboard- som skidåkning. Ett bra tips är därför att tidigt börja träna upp balanssinnet. Här kan det vara bra att låta barnen stå på snowboarden på plan mark. Låt de stå själv tills de lär sig att hålla balansen.

Under ditt besök hos oss på Stöten kan vi varmt rekommendera dig och ditt barn att besöka Soltorget – här finns det gott om ytor för den som vill öva balans!

När de väl kan stå still på stället är det dags att introducera lite fart. Även här kan det vara bra att fortsätta vara på plan mark. Ställ dig bredvid, greppa händerna och dra barnet framåt.

På en del barnbrädor finns det till och med ett snöre längst fram på brädan, vilket man kan använda för att dra dem framåt. En stor fördel med detta är att de lär sig att hitta balansen med hjälp av armarna.

 

3. Introducera lite fart

När du upplever att balansen och motivationen är där kan du sakta men säkert börja introducera fart. För detta ändamål passar nybörjarnas favoritbacke - Lill Haren på Soltorget - alldeles utmärkt. Åk upp med rullbandet och glid sakta nedför backen!

Här är det bra om du inte håller i deras händer, utan lär barnen att hitta balansen själv med hjälp av armarna. Givetvis går det bra att gå bredvid eller vara två stycken - en som står lite längre fram och en som är med i starten.

 

4. Lär dem att bromsa

När barnen väl kan glida rakt fram är det viktigt att lära dem hur man bromsar. Inledningsvis görs detta bäst genom att lära barnen att luta sig lätt bakåt, lägga ner händerna i backen och sätta sig på rumpan. På så sätt lär det sig samma rörelse som när man svänger och bromsar ”på riktigt”.

 

5. Introducera dem till liften

När både balansen och inbromsningarna börjar sitta, ja då är det dags att introducera barnen till Kortknappen eller Vargliften. Två barnvänliga liftar som tar de upp till några av nybörjarnas favoritbackar! 

Vill de inte åka i liften riktigt än är detta helt okej. Passa på att ta en välbehaglig paus i värmestugan och avnjut en kopp varm choklad. Det kommer att komma ett tillfälle då barnen vill prova på att ta sig upp i backen via liften. 

Efterhand som självförtroendet och kunskapen växer kan ni övergå till allt längre och brantare backar. Hos oss har ni som bekant 51 backar och nedfarter att välja mellan!

  

Sammanfattningsvis

Det allra viktigaste att tänka på när du ska lära ditt barn att åka snowboard är att det ska vara roligt. Om ni har kul tillsammans och anammar ovanstående tips så kommer snowboardåkningen att sitta där i sinom tid. 

Genom att lära ditt barn att lägga ner händerna i backen och sätta sig ner på rumpan när de vill stanna, kommer de automatiskt att göra samma rörelse som när man svänger och bromsar på riktigt. Något som förenklar nästkommande steg i inlärningsprocessen! 

Vi hoppas att du nu har gott om tips som hjälper ditt barn att lära sig åka snowboard. Känner du dig inte bekväm med att ta dig an uppgiften på egen hand, erbjuder vi på Stöten snowboardundervisning. Kika in våra erbjudanden eller boka er resa för att få en fantastisk upplevelse hos oss på Stöten i Sälen – vi ses i backen!