Så optimerar du din alpina skidåkningsteknik

För dig som vill utvecklas i backen!

Vill du nå din fulla potential i slalombacken? Då är det dags för dig att utveckla din alpina skidåkningsteknik! Hur du går till väga och vad du bör tänka på berättar vi i den här artikeln.

Vad är alpin skidåkning?

Självklart börjar vi från början - med att svara vad den alpina skidåkningen är för något:

Den alpina skidåkningen avser alla discipliner som rör utförsåkning. Med andra ord är det ett samlingsnamn för slalom, storslalom, super-G, parallellslalom, störtlopp och alpina kombinationstävlingar. Utöver dessa skidsporter räknas även alpin snowboardåkning in som en av disciplinerna.

Som sport är går den alpina skidåkningen ut på att ta sig ner för backen på så kort tid som möjligt samtidigt som man åker mellan utstakade portar (se bildexempel nedan). De som utövar någon av de alpina disciplinerna behöver ha stora fysiska, mentala och tekniska färdigheter. I och med att utrustningen ständigt utvecklas kommer sporterna dessutom att bli allt mer krävande, det är ju bara att titta hur snabbt proffsen lyckas ta sig ner för backen! 

Alpin skidåkning och teknik

Alpin skidåkning, oavsett disciplin, är som sagt en mycket krävande sport. Backarna kan vara branta, flacka, smala och breda - eller en kombination av allt. Hur snön känns under skidorna varierar dessutom beroende på var och när du åker. Som alpin skidåkare måste du helt enkelt kunna anpassa sitt rörelsemönster och din åkteknik till de rådande förutsättningarna.

För oavsett vilken disciplin som du tekniskt sett vill förbättra så är grunderna i den alpina åkningen densamma: desto större medvetenhet du har kring dina rörelser desto större chans har du att förbättra din alpina skidåkning tekniskt sett.

Pist eller offpist, brant eller flack backe och bra eller dålig snö - när det kommer till den alpina skidåkningens teknik finns det tre grundläggande områden som du behöver bemästra: 

  • Att öka och minska skidbelastningen - Detta är grunden i den alpina skidåkningens teknik. Genom att förflytta vikten mellan skidorna bestämmer du åt vilket håll du ska svänga. 
  • Den rätta tajmingen - För att viktförflyttningen ska bli så effektiv som möjligt gäller det att du aktivt förflyttar vikten själv. Med rätt tajming kommer du att öka farten ytterligare.
  • Att balansera kroppen - För att använda svängarnas krafter till din fördel behöver du lära dig när och hur mycket du ska luta på kroppen.

Läs även: Alpin skidteknik - förbättra carvingsvängen

 

Alpint i Stöten

Visste du att både Stenmark och Tomba har åkt ner för våra klassiska backar? Sedan långt tillbaka i tiden har våra backar varit mycket populära för bland annat Världscuptävlingar, SM-tävlingar och Telemarks-VM. Något som vi självklart är mycket stolta över!

Gör som världseliten och njut av Sälens bästa skidåkning med ett besök hos oss i Stöten.

Avslutningsvis

Så där - nu hoppas vi att du har fått mer kunskap om alpin skidåkning teknik! Om du vill förbättra din förmåga att balansera dina rörelser med rätt tajming kan du med fördel göra det hos oss i Stöten. Boka en privatlektion med någon av våra specialiserade coacher eller ta med hela gänget och kom hit som en träningsgrupp!