Så väljer du rätt kläder när du ska åka skidor

Håll dig varm i skidbacken

Vi har tidigare delat med oss av tips på hur du ska klä dig i längdskidspåret. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och dela med oss av våra bästa tips för att välja rätt kläder för slalombacken – perfekt för såväl vuxna som barn!

Kläder för att åka skidor – våra bästa tips

Det sista man vill göra i slalombacken är att frysa. Å andra sidan vill man inte heller vara allt för svettig, då detta kan resultera i att man senare blir kall. Allra bäst är det därför om man kan klä sig för att skydda mot kalla vindar samt för att ventilera bort överskottsvärme.

För att lyckas med denna uppgift rekommenderar vi dig att investera i bra skalkläder och tillämpa den så kallade lager-på-lager principen. Bekvämt och funktionellt!

Nedan följer våra bästa klädtips inför skidsemestern:

Första lagret, närmast kroppen

Närmast kroppen bör du ha ett tunt plagg som samtidigt håller dig varm och klarar av att transportera fukt. Allra helst ett underställ av ull. Ett material som lämpar sig utmärkt för alpin skidåkning.  

T-shirt och långkalsonger eller tights kan också fungera. Dock inte lika bra som ett underställ av ull. Utöver understället bör du också ha ett par värmande sockar på fötterna. 

Andra lagret, ovanpå understället

Det andra lagret är tänkt att vara ovanpå understället men innanför ytterkläderna. Även här gäller det att tänka funktionellt – plaggen bör vara värmande och fuktledande. 

En tjockare tröja av fleece, ull eller syntetmaterial är här att rekommendera. Vissa föredrar även att ha på sig ett par byxor, medan andra hellre är utan. Vet du med dig att du har lätt för att frysa är byxor att rekommendera.

Syftet med detta lager är att det ska kunna tas bort ifall solen gör sig tillkänna och du blir allt för varm.

Tredje lagret, ytterkläderna

Sist men inte minst har vi då tredje och sista lagret, vilket består av ytterkläder. Här gäller det att välja en jacka och ett par byxor som håller borta såväl väta som vind. 

Förutom att hålla borta väta och vind, bör ytterkläderna också ha god ventilation. På så sätt är kroppen alltid lagom varm och du slipper svettas. För detta ändamål kan vi varmt rekommendera ytterkläder av Gore-Tex eller andra liknande material.

 

Utöver jacka och täckbyxor är det såklart viktigt att ha varma och sköna handskar på händer samt en mössa på huvudet!

Har du lätt för att frysa kan du ha dubbla par handskar - ett par tunnare fingerhandskar för att hålla värmen, följt av ett par tjockare handskar som stänger ute vind och väta. 

På så sätt kan du även ta av dig de tunna fingerhandskarna om det blir allt för varmt. Ett knep som är särskilt bra för barn.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har gott om tips om vilka kläder du ska välja när du ska åka skidor. Och på tal om skidor – varför inte boka in en härlig skidsemester hos oss på Stöten?

Om du och din familj vill uppleva ett riktigt fjälläventyr fyllt med såväl skidåkning som aktiviteter och god mat, kan ni med fördel boka in en semester hos oss på Stöten i Sälen. Kolla in våra erbjudanden eller boka din resa redan idag – varmt välkommen.