10 roliga barnlekar för både stora och små

Roligt för alla åldrar

Barn har alltid energi över till lek och bus - även om de spenderat timmar i slalombacken. Om deras livliga fantasi mot förmodan skulle ta slut men det finns ändå spring i benen så vill vi passa på att tipsa om 10 roliga barnlekar, för både stora och små!

Lek och bus hos Stöten i Sälen

Vill du skämma bort familjen med en skidsemester som garanterar full fart, både i och utanför backen? Då kan du boka in en resa till oss på Stöten i Sälen!

Förutom Sälens bästa skidåkning erbjuder vi gott om aktiviteter för hela familjen. Boka din resa idag eller kolla in våra aktuella erbjudanden

5 skojiga lekar för de allra minsta 

Ibland verkar det som att barnen har oändligt med spring i benen. Trots att de har åkt upp och ner i backen timme ut och timme in så finns det mer kvar att ge. Vi har tidigare tipsat om roliga utomhuslekar för små barn som är perfekta när lekarna ska vara både enkla och roliga.

Nu tänkte vi fortsätta tipsa om fler skojiga lekar som passar de allra minsta!

1. Kläm och känn quiz

Du behöver: Olika föremål, ögonbindel, ett gäng fnissiga kompisar, minst 2 personer.
Så gör du: Personen med ögonbindeln ska med hjälp av känseln och luktsinnet lista ut vad den har i händerna. Det kan vara allt från en sked till shampoo! En lek som brukar kunna leda till många fniss och tankevurpor! Personen som gissar flest rätt vinner.

2. Skottkärra-race

Du behöver: En startlinje och en målgång, oömma kläder. Minst 4 personer.
Så gör du: Två personer bildar ett lag. Den ena personen ställer sig med händerna i marken. Den andra ställer sig bakom och tar upp den främres fötter som bildar en ”skottkärra”. Tävla mot det andra laget om vem som hinner först i mål!

3. Killerball

Du behöver: En mjuk och lätt boll av skumgummi. Minst 4 personer.
Så gör du: Bollen kastas in på planen och det gäller att ta den. Personen som har bollen kastar den på de andra deltagarna som då blir ”brända”. För att få vara med i leken igen gör man 10 upphopp. Händer och huvudet är fritt - man måste bli träffad på kroppen för att bli ”bränd”.

4. Sista paret ut

Du behöver: En stor lekyta, ett ojämnt antal deltagare, minst 7 personer.
Så gör du: En är jägare och resten parar ihop sig två och två. Paren ställer sig hand i hand i ett led bakom varandra, jägaren står längst fram med ryggen mot de andra. När jägaren ropar ”sista paret ut” släpper det sista paret taget om varandra för att springa längst fram i ledet - utan att någon av paret blir tagen av jägaren. Om jägaren däremot lyckas ta någon i paret bildar de par och den andra blir jägare.

5. Gissa antal i burken

Du behöver: Glasburk i modell större, många små grejer, (exempelvis suddgummin, tuggummin, spelkulor, pärlor, godis) papper och penna. Minst 2 personer.
Så gör du: Stoppa ner X antal grejer i burken och skriv ner antalet på ett papper. Låt barnen gissa hur många som finns i burken. Den som kommer närmast får bestämma nästa omgång!

5 lekar som roar de större barnen

Vid en viss ålder kommer barnen inte längre att nöja sig med bollhav, fiskedamm och att sätta ihop en pjäs. Som förälder måste man inse fakta - alla barn kommer så småningom att växa upp. Något som däremot tar tid att växa från är rastlösheten och myrorna i brallan som man kan känna när man har tråkigt. 

För att lyckas hålla alla humören på topp vill vi därför tipsa om lekar som passar de större barnen - hela vägen upp i tonåren! 

1. Smakprov 

Du behöver: Drickor av olika märken med liknande färger, utseende och smaker, eller frukt eller godis som liknar varandra. Ögonbindel. Minst 2 personer.
Så gör du: Häll upp alla olika smaker av drickan, godisarna eller frukten och låt personen med ögonbindel gissa vilket märke det är. Exempelvis: köp flera olika sorters äpplen, skiva upp i bitar och lägg på tallrik. Personen ska med hjälp av smaksinnet svara om det är ett grönt eller rött äpple.

2. Tälta 

Du behöver: Ett tält, sovsäck/madrass/täcke och kudde, ett kortspel, en bärbar dator/platta, en bok - eller annan underhållning. Något att äta. Minst 1 person, beroende på tältets storlek.
Så gör du: Ge barnen en upplevelse att minnas. Kör ut dem till en hemlig plats där du låter dem slå upp tältet, göra upp eld och ha det mysigt. Om barnen är modiga kanske du passar på att spöka lite för dem under natten?

3. Charader

Du behöver: En mobil för att ta fram charaderna. Minst 3 personer, ju fler desto roligare - då kan man göra lag
Så gör du: Bestäm reglerna i förväg. Får man prata överhuvudtaget eller är det bara kroppsspråk som gäller?

4. Viskleken

Du behöver: Inget speciellt. Minst 4 personer.
Så gör du: En person börjar viska en påhittad mening på x antal ord till personen närmast. Den ska då viska till nästa och nästa. Sista personen ska berätta meningen högt. Det är nästan aldrig samma mening blir berättad hela vägen!

5. Tipsrunda - gissa bilden

Du behöver: En skrivare, tillgång till internet. Minst 10 personer, ju fler desto roligare!
Så gör du: Antingen skriver du ut bilder från deltagarnas Instagram-konton och man får gissa vem bilden tillhör. Eller så skriver man ut bilder på exempelvis kändisar, platser, växter etc. Personerna delar upp sig i lag om max 4 personer och man försöker gissa utifrån 1. X. 2.-förslagen! Laget med flest rätt vinner. 

Där har du det - 10 roliga barnlekar för stora och små! Nu hoppas vi att ni kommer få en riktigt lyckad lekstund tillsammans - och att energin inte tar slut i backen.