Tips på roliga utomhuslekar för små barn

Underhållning utanför skidbacken!

Som alla föräldrar vet så kan barn vara sprängfyllda med energi. Det spelar ingen roll om dem redan spenderat timmar i skidbacken – de vill ändå fortsätta leka. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av fem tips på roliga utomhuslekar för små barn. Perfekt när barnen behöver leka av sig och göra av med lite energi!

5 underhållande barnlekar – för timmar av lek

För att barnen inte ska tappa tålamodet gäller det att lekarna är både enkla och roliga. Inte minst om man är på semester i fjällen och har begränsad tillgång till redskap som kanske annars finns att tillgå hemma. Nedan delar vi därför med oss av fem underhållande lekar som garanterar timmar av lek: 

Djurleken 

Denna roliga och enkla lek bygger på att man är flera deltagare. Barnen som ska delta sätter sig i en ring, varpå en av dem lägger sig på rygg i mitten av ringen. Den som ligger ner säger sedan namnet på ett djur och sedan ska någon av dem som sitter i ringen härma ett sådant djur. Den i mitten ska då försöka lista ut vem det är som härmar.

Det går också att utveckla denna lek på andra sätt. Exempelvis att den som lägger sig på rygg inte ska säga namnet på ett djur. Istället ska någon som sitter i ringen härma ett djur och den som ligger på rygg ska gissa vilket djur det är.

Katt och råtta 

En klassisk lek som även denna bygger på att man är flera deltagare. Barnen ställer sig i en ring och håller varandra i händerna. Två stycken utses sedan till att vara katten och råttan. Den som blir det sistnämnda alternativet stannar inne i ringen medan katten ställer sig utanför.

Katten ska därefter försöka ta sig in i ringen för att fånga råttan. Till hjälp har råttan sina kamrater i ringen som hindrar katten från att ta sig in. Kommer katten väl in kan de släppa ut råttan och försöka stänga in katten i ringen. När råttan har fångats är det någon annans tur att vara katt respektive råtta.

Sänk ett skepp 

Denna roliga lek kan genomföras både inom- och utomhus. Den bygger på att man är åtminstone två stycken deltagare som placeras en bit ifrån varandra. De får däremot ett piratskepp som kan bestå av exempelvis en skokartong. Därefter ges de någon form av bollar (exempelvis pingisbollar) som ska kastas i varandras piratskepp så att det sjunker.

Gör man detta utomhus under vintertid kan man istället låta kreativiteten flöda och bygga sina egna piratskepp med hjälp av snö. Istället för pingisbollar kan man också använda snöbollar. 

Hitta reflexerna 

I denna lek får barnen känna sig som riktiga agenter på ett uppdrag – att hitta reflexerna. Börja med att gömma ett antal reflexer utomhus och låt sedan barnen leta efter dem med hjälp av en ficklampa. Den som hittar flest reflexer vinner. Självklart går det även att skippa ficklampan.

Vad är det du känner?

Även denna roliga lek kan genomföras både inom- och utomhus, samt med en mängd olika föremål. Den går ut på barnen i tur och ordning får känna på ett antal föremål. De får däremot inte se vad det är utan måste helt och hållet förlita sig på sin känsel. Dra exempelvis ner mössan för ögonen. Om leken genomförs utomhus kan ni hitta saker som stenar, kottar, grenar eller liknande.

Där har du det – fem underhållande lekar som garanterat underhåller barnen under er vistelse hos oss på Stöten i Sälen. Missa inte heller våra Junior Weeks då vi bjuder barnen på gratis SkiPass, skidskola, skidhyra, bad och mycket mer. Gäller för barn per betalande förälder.